Drejc

Drejc Karničar je najmlajši sin dolgoletnih oskrbnikov Češke koče, Anice in Andreja Karničar. Skupaj s sestro in tremi brati je svojo mladost preživel tesno povezan s hribi in smučanjem. Pleza od svojega petnajstega leta. Alpinistični izpit opravil leta 1988.

Svojo strast do plezanja in smučanja je leta 1995 kronal s prvenstvenim spustom s himalajskega osemtisočaka Annapurne, ki jo je osvojil in presmučal skupaj z bratom Davom. Poleg Annapurne (8091m), je presmučal tudi vzhodno steno Matterhorna (4478m), se večkrat s smučmi spustil z Mont Blanca (4807m), v naših hribih pa po strmih stenah Bab, Dolgega hrbta, Kočne in Grintovca. Med zelo atraktive sodi tudi spust po zaledenelem Sinjem slapu pod Češko kočo.

Dolga leta se je udeleževal turnosmučarskih tekmovanj po Italiji, kjer sta leta 1993 s pokojnim bratom Lukom osvojila tretje mesto v italijanskem pokalu Coppa delle Alpi.

Po končani Gimnaziji v Kranju je pričel s študijem na Fakulteti za šport in ga leta 1998 uspešno končal ter si pridobil naziv profesor športne vzgoje. Za svoje diplomsko delo s področja treninga turnega smučanja je dobil nagrado sklada Roka Petroviča. Svoje znanje je kot profesor športne vzgoje več kot 10 let prenašal na mladi rod v OŠ Matije Valjavca v Preddvoru in na domači podružnični šoli.

V mandatu 2006 - 2011 je bil član Strokovnega sveta za šport vlade RS. Dolgoletni trener in učitelj smučanja v domačem športnem društvu. V domačem cerkvenem pevskem zboru poje od dopolnjene polnoletnosti. Na Jezerskem je več kot desetletje vodil alpinistični odsek.S svojim zgledom je za alpinizem in smučanje navdušil ter vzgojil celo generacijo mladih deklet in fantov.

Leta 1986 je bil prvič v reševalni akciji ob tragediji nizozemskih planincev na Kočni. Leta 1992 je opravil izpite za gorskega reševalca, po tragični smrti brata Luka in reševalskih kolegov nad Okrešljem, pa je prevzel vodenje društva Gorske reševalne službe na Jezerskem. V letih 2006 - 2010 je bil tudi podpredsednik Gorske reševalne zveze Slovenije.

Skupaj z ženo Polono je bil kot naslednik svojega očeta, pet let oskrbnik Češke koče na Spodnjih Ravneh, sedaj pa ves svoj čas posveča obnovi Šenkove domačije in njeni turistični ponudbi. Svoje široko alpinistično in smučarsko znanje ter pedagoški čut usmerja v programe za mlade, ki svoje počitnice z veseljem preživljajo na Šenkovi domačiji in na Jezerskem.


Obiščite nas

Copyright 2019, Izdelava MMstudio
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?