Naša kulinarika

Na Šenkovi domačiji si prizadevamo ohranjati stare domače jedi, ki so jih kuhale naše babice in so neločljivo povezane z življenjem na kmetiji, praznovanji in spremembami letnih časov. Kulinariko prilagajamo tudi željam gostov in poskušamo starim jedem vdihniti nov pomen.

Večino sestavin za naše jedilnike pridelamo in vzgojimo na naši kmetiji ali kupimo na sosednjih kmetijah. Na Jezerskem ne pridelujemo žitaric, zato žitarice dobimo na kmetijah v dolini, kjer so razmere za pridelavo ugodnejše.

Masunjek na domačem kruhu, ajdovi žganci z ajmohtom, golaž s kruhovimi knedli, kislo mleko, domači narezek, krompir iz domače njive in metin sirup so stalnica naše ponudbe, ki jim piko na i dodajo buhtlji z domačo slivovo marmelado ali šmorn s češpljevim džemom. Obujamo peko kruha v krušni peči in meniju dodajamo posmodule - kmečke pizze; testo - namazano s kislo smetano ter posuto z ocvirki ali domačimi zelišči.

Posebno mesto zasedajo jedi, ki so se jedle ob določenih praznikih. Jezerski zos za pusta, bula za veliko noč, pohane šnite za sv. Florjana pa seveda hrustljavo pečen jagenjček za vsak malo bolj praznični dan so pomembna kulinarična tradicija našega doma.

Ajdovi žganci
Ajdove žgance pri nas pripravljamo na koroški način: s požiganjem. Tako so tudi res žganci in ne kuhanci in imajo še posebej dober okus. Seveda jih zabelimo z ocvirki in najbolje tekmejo z domačim ajmohtom oziroma obaro. Ta je lahko telečja, ovčja ali pa perutninska.

Masunjek
Masunjek oziroma pravilno slovensko, maslovnik, je tipična pastirska jed, pripravljen iz sladke in kisle smetane in zamešan z malo ajdove moke. Najbolj tekne topel, namazan na domačem kruhu, skupaj z latvico kislega mleka. Smetana se mora kuhati toliko časa, da jed izloči maslo; od tod tudi njegovo ime. Najboljša je uporaba domače smetane, posnete z velikega lonca kislega mleka.

Buhtlji z domačo slivovo marmelado

Stara slivova drevesa, ki rastejo v našem sadovnjaku rodijo slive za najboljšo slivovo marmelado, ki jo je vedno kuhala že moja babica. V veliki črni ponvi jo je na zidanem štedilniku počasi "cmarila" cel dan. Včasih je bila potem tako trda, da je še z nožem nisi mogel izrezati iz kozarca. Taka je bila potem dobra le za buhteljne. Zanje je babica marmelado rahlo raztopila v ponvici, v katero je kanila malo vroče vode...za toplo vzhajano testo je bila potrebna tudi topla marmelada.
Dostopnost naše ponudbe

Za uživanje v naših kulinaričnih dobrotah je zaenkrat obvezna predhodna najava. Sprejemamo rezervacije za zaključene družbe. Stalno odprto imamo le v poletnih počitnicah in ob lepih nedeljah, ko je na Jezerskem več obiskovalcev. Takrat vnaprej pripravimo nekaj jedi kot npr. obaro z žganci, golaž, pečenice s kislim zeljem, štrudl in podobno. Za nastanjene goste priprava obrokov ni problem. Potreben je le predhodni dogovor.
Obiščite nas

Copyright 2019, Izdelava MMstudio
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?