Ogled živali slovenskih avtohtonih pasemMarsikdo se ne zaveda, da se biotska pestrost živalskih genskih virov ne zmanjšuje samo na račun izumiranja živalskih vrst, temveč se v znatnem obsegu zmanjšuje tudi na račun izumiranja samih pasem.

Tudi v Sloveniji ima med vsemi slovenskimi avtohtonimi pasmami domačih živali sedem pasem kritično (najvišjo) stopnjo ogroženosti (lipicanski konj, posavski konj, slovenski hladnokrvni konj, bovška ovca, istrska pramenka, belokranjska pramenka, drežniška koza), tri pasme so ogrožene (cikasto govedo, krškopoljski prašič, štajerska kokoš), ena pasma je ocenjena kot ranljiva (jezersko-solčavska ovca).

Pomena ohranjanja domačih pasem se zavedamo tudi na Šenkovi domačiji. Na naših pašnikih tako lahko vidite tudi avtohtone krave cike, ovce jezersko-solčavske pasme in krškopoljske prašiče. Za naše prizadevanje smo pridobili tudi certifikat ARK kmetije. Izraz "ark" (v neposrednem prevodu barka, skrinja) sporoča, da gre za ohranjanje in spodbujanje reje avtohtonih pasem v lokalnem okolju. Ark-kmetije in Ark-središča predstavljajo kmetije, kjer se pasme ohranjajo in predstavljajo zbirko – skrinjo dragocenih genskih virov.

Poleg avtohtonih pasem domačih živali se po našem dvorišču sprehajajo še kokoši, race, mačke in pes čuvaj, ki sliši na ime Arči in je še posebno vesel vsakega obiskovalca naše domačije.

Obiščite nas

Copyright 2019, Izdelava MMstudio
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?